De glade arrangører 2019
Fotograf: Bjørn Cliff
Øverst fra venstre mod højre
John Langford, Mette Bennekou, Tyge Mortensen, Henrik Krogh, Solveig K Jensen, Elle Kari Christensen, Katrine Schumann
Evaluer 2019
Facilitering af en anden verden
Katrine Schumann
’Facilitering – af en anden verden’ peger på, at facilitering både kan skabe en umiddelbar, fælles og overraskende oplevelse af ’en anden verden’ blandt deltagerne og samtidig at facilitering kan være medskaber af helt nye verdensbilleder om udvikling af organisationer og samfund i 2019.
Træffet indbyder til at vi sammen udforsker, inspireres og finder nye måder at facilitere af en anden verden. Programmet lægger vægt på det søgende og skabende i facilitering gennem fælles oplæg, workshops og idéarbejde i grupper.
Årets facilitatortræf sætter særligt fokus på bevægelsen fra stram detailstyring til kreativ, nyskabende støtte. Tiden er løbet fra at facilitering handlede om at styre møder fra A til B gennem en detailplan og med et stopur i hånden, ud fra en forestilling om, at man som facilitator kan forudse og kontrollere mødets mål og proces. Nu taler vi i stedet om, at møder skal faciliteres dygtigt for at få deltagerne til sammen at skabe mål, retning og resultater både under og efter mødet, og at facilitering derfor er langt mere et spørgsmål om at være støttende i en kreativ proces, der får mødets deltagere til at skabe nyt sammen.
Hvad er forskellen i praksis?
Forestil dig et møde, hvor målet er at lave en plan for et udviklingsarbejde. Og forestil dig så 2 forskellige tilgange til facilitering:
- tilgang: facilitering handler om, at få deltagerne til at analysere udviklingsarbejdets kommissorium, kortlægge interessenter og fastsætte mål og milepæle i det tidsmæssige forløb.
- tilgang: facilitering handler om, at få deltagerne til at forestille sig og fortælle historier fra en fremtid, hvor udviklingsprojektet er lykkes og herfra ’back-caste’ en eller flere mulige scenarier af handling.
Begge tilgange sigter mod samme mål: at lave en plan for udviklingsarbejdet. Men vejen derhen er vidt forskellig: 1. har som præmis, at fremtiden kan planlægges fra nutiden gennem analyser og 2. har som præmis, at fremtiden ikke kan planlægges fra nutiden, men må gribes gennem kreativ forestillingsevne. Facilitatortræf 2019 sætter fokus på facilitering af type 2-tilgangene.
Hvad er en facilitator?
Hvilke roller gør du brug af?
Hvilke tankesæt og metoder er fremherskende i dine roller?
Hvor fungerer rollerne godt, hvor kommer de til kort?
Forløseren
I er kørt fast, løsningerne ligger lige foran jer, jeg hjælper jer med at få øje på det der kan bringe jer videre
Forskeren
Hvis I forstår og er bevidste om hvad I kommer fra – og I får perspektiveret fortidens mønstre og dagsordner, så kan I skabe en ny virkelighed og fremtid
Flaskehalsen
Inden I hver især går videre er det nødvendigt at I handler ud fra samme tankesæt og værdier, derfor skal I alle sammen igennem 3 moduler
Fjollehovedet
Det handler om at flytte stemningen et andet sted hen. Vi skal more os, grine og hygge, så er det nemmere bagefter at snakke om problemer og udfordringer
Fandens oldemor
Gennem skarpe spørgsmål og afdækning, finder vi sammen ind til forhindringerne og vi får sagt de ting der skal siges, så vi kan komme videre.
Forføreren
Lad os komme væk fra hverdagens rutiner, være positive og få et nyt syn på opgaven og hinanden. Vi finder de bedste sider frem dyrker dem og ser hinanden folde sig ud.
Forbinderen
I skal have trukket nye forbindelser mellem afdelingerne så det bliver nemmere at snakke sammen og opdage hinandens behov.
Forælderen
Jeg kommer med venlige henstillinger og vil fortælle jer hvad det er der mangler, hvad missionen er og hvordan vi kommer derhen. Husk det er mig der i sidste ende er den voksne
Fortælleren
Hvilke fortællinger dominerer?
Hvilke myter og fortællinger er tilstede. Vi skabersammen en fælles fortælling, der giver et billede af hvem vi er, og om hvordan vores værdier udspiller sig i praksis
Fageksperten
Jeg leverer viden og værktøjer der peger direkte ind i praksis. Installer og implementer!
Forhandleren
Det handler ikke om at vi skal være enige i alt, vi snakker os tilrette, klipper en hæl og kapper en tå
Fredsskaberen
Når vi har talt om fortidens problemer, finder vi sammen fremtidens løsninger.
Fremtidsforskeren
De bevægelser der er i samfundet peger på en udvikling der er på vej. Vi undersøger hvad fremtidsmenneskets behov er og hvad der optager det.
Flueknepperen
Vi diskuterer alt indtil vi er enige – djævlen ligger i detaljen!
Filosoffen
Vi søger ikke svar, men stiller spørgsmål, undrer os og perspektiverer
Frisætteren
Vi slipper vores hverdags jeg, prøver nye roller af, brainstormer, udvikler hinandens styrker og kompetencer
Fortolkeren
Jeg hjælper jer med at forstå og fortolke hverdagen og afdækker hvilke motiver og ubevidste kræfter der er på spil.
Fantasten
Der er andre veje at gå, jeg viser jer den bedste vej der skaber glæde og resultater
Formidleren
Jeg har budskaber med til jer, som I skal forholde jer til
Frelseren
Jeg har løsningen og vil gerne dele den med jer. Jeg har en viden om hvad det er man kan og skal gøre.
Fusentasteren
Jeg skaber følelser, fornemmelser og stemninger og trækker elementer ind der kan virke kaotiske, kun for at I selv skal bringe orden og tage ansvar.
Arrangørerne af dette års facilitatortræf
Elle Kari Christensen
http://www.visuelle.dk
Tyge Mortensen
Tyge er en inspirerende foredragsholder, levende moderator, medrivende facilitator og genralsekretrær i “Selskab for Fremtidsforkning.”
De seneste år har han specialiseret sig mere og mere i udvikling af civilsamfundet, landsbyudvikling, nye fællesskaber og ny frivillighed, samskabelse med kommuner, borgerbudgettering, lokal organisering mm.
https://www.landsbyhojskolen.dk/
Henrik Krogh
Arbejder i Klods-Hans for viderekomne med at facilitere konferencer, medarbejderdage, ideudvikling m.m.
Har udviklet samtale og idespil som bruges på gymnasier og i organisationer
http://www.klods-hans.com
Mette Bennekou
Mette er specialist i intern kommunikation i virksomheder og organisationer
Hun mestrer kunsten at involvere modtagerne gennem dialog, sociale medier og interne aktiviteter, så budskaber kommer hele vejen rundt i organisationen.
John Langford
John arbejder med leder- og medarbejderudvikling i form af ledersupervision, teamudvikling, træning af personligt leder- og medarbejderskab, opbygning af professionelle arbejds- og kollegaskaber, social kapital og netværksfacilitering. Se mere på www.johnlangford.dk
Solveig K Jensen
Solveig arbejder i dag med udvikling af organisation, ledelse, samarbejder/dialog, samt pædagogisk- didaktisk kompetence og praksisformer. Solveig er facilitator af Protreptisk Netværk under virksomheden Ztrong.dk, og underviser/afholder workshops med Kundalini Yoga som virkemiddel.
Solveig har en baggrund som Mag. Art. Kultursociolog, proceskonsulent, projektleder, leder, intern og ekstern konsulent, voksen-underviser, mentor, erhvervscoach og protreptiker (filosofisk dialog på værdier) – og har i bagagen 30 års praksis erfaring med facilitering af processer i fht. ledelse, samarbejde, kommunikation, kompetenceudvikling, innovation mv.
https://www.linkedin.com/in/solveig-k-jensen-consult
Katrine Schumann
Katrines ekspertise er innovation af ledelses- og samarbejdsformer i det offentlige. En stærk kombination af akademisk viden og analyse sammen med praktisk kreativitet og handlekraft er hendes force som facilitator og ekstern projektleder på organisationsudviklingsopgaver.
Katrine har arbejdet i mere end 20 år som konsulent, underviser og forsker, og udbyder i efteråret 2019 FACILITERINGSUDDANNELSEN til erfarne mødeledere, der ønsker at løfte kreativt og innovativt i organisationen.
Har du spørgsmål, tænker du først lige om du ikke selv har svaret hvis du kikker indad, hvis det ikke virker kan du skrive til en facilitator her